Under sommaren besökte OSM Patrick G Lundeberg och undertecknad Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. NKS som det heter i dagligt tal är ett mycket omskrivet sjukhus men är också ett oerhört komplext och kompetent universitetssjukhus med ett fint renommé världen över.
Vi togs emot av Burn Camp Sveriges representanter Daniela Stattin Leg. Arbetsterapeut, Diplomerad lymfterapeut och Isabel Stiehl Leg. Fysioterapeut, Diplomerad lymfterapeut. Efter en djupare presentation av verksamheten var känslan ännu mer stark och övertygande att detta vill vi gärna vara en del av. En stolthet kom över oss att vi som bröder i Bifrostorden kan kunna hjälpa till i en sådan här angelägen och viktig verksamhet. Det är nästan svindlande.
Burn Camp har sedan decennier funnits i USA och Europa. Internationellt betraktas Burn Camp som en viktig del i rehabilitering av brännskadepatienter. Europeiska länder samarbetar för att främja Burn Camp via European Burns Association. År 2009 genomfördes i Sverige den första Burn Camp lägret vilket blev mycket uppskattat. Syftet med lägret är främst att öka välbefinnandet och stärka självförtroendet hos deltagarna. Sammanhanget ger stora möjligheter att uttrycka tankar och funderingar runt hur det är att vara brännskadad och det tillsammans med andra som väl känner igen sig i min situation.
Deltagarna är där som individer där inte själva behandlingen är i fokus. Målet är att varje år få 20 personer som deltar. Kriterierna för att kunna söka till lägret är att man är 15 år eller äldre, att det är minst ett år sedan skadetillfället samt att man kan medverka i grupp.
Rekryteringsprocessen till lägret går via information i Facebookgruppen Burning Spirits, hemsidan, visitkort, föreläsningar/presentationer, övriga sjukhus och eventuella intervjuarartiklar.
Burn Camp 2019 blir på Åkerby herrgård i Nora 12 – 15 september. 19 deltagare är i nuläget anmälda. Deltagarna är både återkommande och nya deltagare. Ett program från torsdag till söndag är planerat med aktiviteter såsom samarbetsövningar, musikquiz med trubadur och föreläsningar som är inspirationsgivande. Det blir besök på lokala sevärdheter i området kring Nora. Måltiderna är gemensamma under dagarna för att främja samvaron. Lägret avslutas med reflektion och utvärdering i grupper.
Finansieringen till lägret utgörs uteslutande med medel från externa sponsorer och bidragsgivare. Idag finns drygt tio samarbeten till finansieringen. Kostnader för arbetstid för ledare på lägret står Karolinska Universitetssjukhuset.
Några deltagarröster från tidigare Burn Camps:
• ”Mer fokus på mig som människa och inte på mina skador”
• ”Äntligen få träffa andra i samma situation”
• ”Klarar av mer än vad man tror”
• ”Första gången jag bytte om i ett omklädes rum med andra”
• ”Släppa alla murar man behöver inte vara stark”
• ”Man får ny energi till lång tid efter”
• ”Minnen att skratta åt och tänka tillbaka till i svåra stunder”
Det känns givetvis skönt att som Bifrostbroder läsa dessa ord som beskriver ljuset i situationen för våra medmänniskor som drabbats av brännskador. Bifrostorden får nu via Ordens Styrande Mästares Fond möjligheten att vara sponsor för denna viktiga insats som görs av Burn Camp Sverige.
Vi riktar ett stort tack till Daniela och Isabel för all information ni delgivit oss och för det arbete som Ni gör.
Text och foto: Mats Hyltén